زندگی نامه افراد موفق

زندگی نامه امام علی علیه السلام از ولادت تا شهادت

زندگی نامه امام علی ،امام اول شیعیان و چهارمین خلیفه اهل سنت، پسر عمو و داماد حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) ، همسر حضرت زهرا (سلام الله علیها ) و پدر امام حسن (ع ) و امام حسین (ع) را در این مقاله از سایت انیشتن مطالعه می کنیم.

ولادت امام علی علیه السلام در کعبه

طبق زندگی نامه امام علی (ع) ولادت حضرت علی بن ابیطالب (علیه السلام) در سیزدهم رجب سال سی ام عام الفیل در حدود سال 600 میلادی یعنی 23 سال قبل از هجرت پیامبر اکرم (ص) در شرایط منحصر به فردی در داخل کعبه مکه مکرمه رخ داد.

پدر ایشان حضرت ابوطالب فرزند عبدالمطلب بن هاشم بن عبد مناف (عموی پیامبر ) و مادرشان هم فاطمه دختر اسد بن هاشم بود.امام علی (ع) از هر دو طرف هاشمی نسب است.

میان متنی
متن

سن حضرت محمد (ص) در ولادت حضرت علی (ع) نزدیک به 30 سال بود. فاطمه بنت اسد، مادر باردار امام علی بن ابیطالب علیه السلام در حال نماز خواندن در بیرون کعبه بود که ناگهان درد زایمان را احساس کرد و به درگاه خداوند دعا کرد و گفت: خدایا من به تو و رسولان تو ایمان دارم.

کتب آسمانی که فرستادی من به آنچه جدّم حضرت ابراهیم که خانه قدیم (کعبه) را بنا کرد ایمان دارم، پس به خاطر سازنده این خانه و به خاطر خدا بچه ای که در شکم من است، از تو خواهش می کنم که کار مرا آسان گردان.درست در آن هنگام دیوار حرم مقدس به طور معجزه آسایی باز شد. وقتی وارد شد، دیوار پشت سرش بسته شد. مدت کوتاهی پس از آن او نوزاد خود را به دنیا آورد.

همین اتفاق، عظمت فاطمه بنت اسد، فرزندش و مقام والای ایشان را در نزد خداوند به ما نشان می دهد!

وقتی امام علی (ع) به دنیا می‌ آمد، فاطمه بنت اسد احساس درد شدیدی داشت. برای نماز زانو زد و وقتی سر از سجده بلند کرد، دیوار کعبه برای پذیرفتن او در داخل، گویی از هم جدا شد و قسمتی از دیوار به حالت عادی بازگشت. خانه کعبه با فاطمه بنت اسد مهر و موم شده بود. اگر اراده خدا نبود، هرگز چنین اتفاقی نمی افتاد. این شکاف تا امروز بر دیوار کعبه وجود دارد.

عده ای از جمله عباس بن عبدالمطلب، عموی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، شاهد این معجزه بودند که در نزدیکی کعبه قرار داشتند و شروع به گفتن این امر کردند. این خبر مانند آتش در سراسر مکه پخش شد. کلیدهای کعبه را آوردند تا قفل در را باز کنند، اما همه تلاش ها به شکست انجامید.

در چهارمین روز از این واقعه، جمعیت حیرت زده اطراف کعبه با هیبت شاهد افتادن قفل در به خودی خود بودند و در کمال تعجب، فاطمه بنت اسد در حالی که طفل تازه متولد شده خود را با شادی در آغوش گرفته بود، از حرم مطهر بیرون آمد.

ازدواج حضرت فاطمه زهرا (س)با امام علی (ع)

هنگامی که فاطمه زهرا (س) به سن نه سالگی رسید، زنی بالغ و دارای بلوغ فکری و درستکاری بود. خداوند به او ذهنیت و زیرکی درخشان، همراه با زیبایی و ظرافت بخشیده است. استعدادهای او بسیار بود و صفات ارثی و اکتسابی او بر هر زن و مردی برتری داشت.

او داناترین و شریف ترین زن جهان بود. در واقع تاریخ هیچ زنی را شاهد نبوده است که به این سطح عالی از تحصیلات و دانش و مواهب اجتماعی دست یافته باشد که حضرت فاطمه (س) به آن رسیده است. صرف نظر از این که او جز مدرسه وحی و رسالت از هیچ مؤسسه آموزشی فارغ التحصیل نشد.

پیش از حضرت علی (ع) افرادی مانند ابوبکر و عمر آمادگی خود را برای ازدواج با دختر پیامبر (ص) اعلام کرده بودند و هر دو از پیامبر یک پاسخ شنیده بودند و آن اینکه درباره ازدواج حضرت زهرا منتظر وحی الهی است.

آن دو که از ازدواج با حضرت زهرا(س) ناامید شده بودند با سعد معاذ رئیس قبیله اوس به گفتگو پرداختند و آگاهانه دریافتند که جز حضرت علی (ع) کسی شایستگی ازدواج با حضرت زهرا (س) را ندارد و نظر پیامبر (ص) نیز به غیر او نیست.

از این رو دسته جمعی در پی حضرت علی (ع) رفتند و سرانجام او را در باغ یکی از انصار یافتند که با شتر خود مشغول آبیاری نخل ها بود. آنها روی به حضرت علی (ع) کردند و گفتند: اشراف قریش از دختر پیامبر (ص) خواستگاری کرده اند و پیامبر در پاسخ آنان گفته است که کار زهرا منوط به اذن خداست و ما امیدوارم که اگر تو از فاطمه (س) خواستگاری کنی پاسخ موافق بشنوی و اگر دارایی تو اندک باشد ما حاضریم تو را یاری کنیم.

باشنیدن این سخنان دیدگان حضرت علی (ع) را اشک شوق فرا گرفت و گفت دختر پیامبر (ص) مورد میل و علاقه من است. این را گفت و دست از کار کشید و راه خانه پیامبر را، که در آن وقت نزد ام سلمه بسر می برد، در پیش گرفت.

هنگامی که در خانه رسول اکرم را کوبید پیامبر فورا به ام سلمه فرمود: برخیز و در را باز کن که این کسی است که خدا و رسولش او را دوست می دارند.ام سلمه می گوید شوق شناسایی این شخص که پیامبر او را ستود آنچنان بر من مستولی شد که وقتی برخاستم در را باز کنم نزدیک بود پایم بلغزد. من در را باز کردم و حضرت علی (ع) وارد شد و در محضر پیامبر (ص) نشست ، اما حیا و عظمت محضر پیامبر مانع از آن بود که سخن بگوید، لذا سر به زیر افکنده بود و سکوت بر مجلس حکومت می کرد.

تا اینکه پیامبر (ص) سکوت مجلس را شکست و گفت :گویا برای کاری آمده ای؟ حضرت علی (ع) در پاسخ گفت: پیوند خویشاوندی من با خاندان رسالت و ثبات و پایداریم در راه دین و جهاد و کوششم در پیشبرد اسلام بر شما روشن است.

پیامبر (ص) فرمود: تو از آنچه که می گویی بالاتر هستی.حضرت علی (ع) گفت : آیا صلاح می دانید که فاطمه را در عقد من در آورید؟

پیامبر اکرم(ص) از اصل آزادی زن در انتخاب همسر استفاده کرد و در پاسخ حضرت علی (ع) فرمود: پیش از شما افراد دیگری از دخترم خواستگاری کرده اند و من درخواست آنان را با دخترم در میان نهاده ام ولی در چهره اون نسبت به آن افراد بی میلی شدیدی احساس کرده ام. اکنون درخواست شما را با اون در میان می گذارم، سپس نتیجه را به شما اطلاع می دهم.

پیامبر (ص) علی (ع) را در انتظار پاسخ رها کرد. پیامبر به دخترش خبر داد که علی می خواهد با او ازدواج کند. حضرت فاطمه(س) نیازی به سؤال از شغل و اخلاق و سن و سایر صفات علی نداشت. زیرا از استعدادها، صفات عالی و خدمت دیرینه او به اسلام آگاهی داشت.

به همین دلیل است که پیامبر فقط به او فرمود: فاطمه، تو می دانی نسبت علی بن ابی طالب به ما و ارادت و وفاداری او به اسلام. من از خدا خواستم که تو را با بهترین مخلوقاتش و محبوب ترین آنها را به ازدواج خود درآورد و او (علی) خود را اعلام کرد. می خواهد با تو ازدواج کند، چه می گویی؟

فاطمه (س) پاسخی نداد و نشانه ای از طرد و کینه و بی میلی نشان نداد، پس حضرت برخاست و فرمود:
“الله اکبر است! سکوت او تایید اوست.”

پيامبر، سكوت فاطمه را رضايت و رضايت او بر ازدواج دانست; زیرا انتظار نمی رود که یک دختر خجالتی و باکره موافقت خود را آشکارا اعلام کند. بله، مخالفت و نپذیرفتن ازدواج را می توان آشکارا از سوی او ابراز کرد.

رسول خدا (ص) نزد على (ع) منتظر بازگشت و از رضاى فاطمه به ازدواج خبر داد. وی همچنین از میزان آمادگی خود برای انجام ملزومات عروسی جویا شد زیرا شرعاً و عرفاً باید مهریه وجود داشته باشد. به ویژه با توجه به اینکه این ازدواج به یادگار خواهد ماند و تأثیر زیادی برای نسل های آینده خواهد داشت. بنابراین، رعایت هر عنصر و رویدادی که در این ازدواج نقشی ایفا می کند، در حدود سادگی و فروتنی مهم بود.

پیامبر به علی (ع) فرمود:
آیا برای ازدواج با فاطمه چیزی (که بتوانید آن را بپردازید) دارید؟

حضرت علی در پاسخ فرمودند:
پدر و مادرم فدای تو باد، به خدا، هیچ چیز از کار من بر تو پوشیده نیست، من مالک شمشیر و سپر و شتر خود هستم که از آن برای آبیاری استفاده می کنند.
راستی این تمام چیزی بود که علی در این دنیا داشت وقتی می خواست ازدواج کند!!

رسول خدا صلي الله عليه و آله به سخنان على گوش فرا داد و فرمود:علی تو بدون شمشیر نمی توانی، زیرا باید با آن مبارزه کنی و از خود در برابر دشمنان خدا دفاع کنی، و شترت برای آبیاری درختان خرما و تأمین معاش خانواده به آن نیاز داری و به عنوان وسیله ای برای سفر به آن نیاز داری. اما من سپر را به عنوان مهریه از شما می پذیرم، پس آن را بفروش و پول را برایم بیاور.
علی این سپر را از غنایم جنگ بدر به دست آورده بود. آن را رسول خدا به او داد و آن را الحادمه نامید. زیرا تمام شمشیرهایی را که به آن چسبیده بودند نابود کرد.

امیرالمؤمنین(ع) سپر را به 480 یا 500 درهم فروخت و آن پول را نزد پیامبر(ص) آورد. هر دو متفق القول بودند که این پول مهریه شریف ترین دختر و والاترین زن عالم باشد. آری، فاطمه سرور زنان جهان و دختر پیامبران و رسولان و بهترین مخلوقات خداوند بود.

با این حال دخترش را در ازای چنین مهریه ناچیزی به عقد علی (ع) درآورد تا به سایر دختران مسلمان بیاموزد که به خاطر مهریه های کم، از ازدواج خودداری نکنند. درس های بسیار دیگری هم هست که می توانیم از ازدواج حضرت فاطمه بگیریم، اما اینجا جای ذکر آنها نیست.

از این رو در سال دوم پس از هجرت، ازدواج حضرت علی (ع) با حضرت فاطمه (س) صورت گرفت. حضرت محمد (ص) در همان روز حضرت فاطمه (س) را به خانه امام علی (ع) نفرستاد.

امام علی (ع) نیز به نوبه خود شروع به آماده سازی خانه خود برای حضرت فاطمه (س) و تجهیز آن به شیوه ای ساده و مرتب کرد. کف زمین را با ماسه نرم پوشاند و یک میله چوبی بین دو دیوار قرار داد تا لباس‌ هایشان را آویزان کند. اتاق فاطمه را با پوست گوسفند و بالش پر از برگ خرما تزئین کرد. خانه اش را آماده کرد و منتظر آمدن فاطمه بود.

بیست و نه روز (در روایتی دیگر بیش از پنج ماه) گذشت، اما حضرت فاطمه زهرا (س) هنوز به خانه جدید خود نقل مکان نکرده بودند. امام علی بن ابیطالب (ع) در گفتگو با رسول خدا (ص) خجالتی بود. پس از برادرش عقیل خواست که با او به خانه پیامبر خدا (ص) برود.

در راه با ام ایمن کنیز پیامبر خدا (ص) برخورد کردند. آرزوی حضرت علی (ع) را برایش توضیح دادند. ام ایمن درخواست امام علی (ع) را به ام سلمه همسر رسول خدا (ص) رساند. او به بقیه همسران حضرت محمد (ص) نیز موضوع را گفت. جمع شدند و تصمیم گرفتند که همگی نزد رسول خدا (ص) بروند.

حضرت محمد (ص) که از درخواست امام علی (ع) مطلع شد، رضایت داد. در چنین موقعیتی، مادر جایی دارد که دیگری نمی تواند آن را پر کند. حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم بسیار مشتاق غرامت غیبت حضرت فاطمه زهرا (س) بود.

حضرت محمد (ص) به همسران خود دستور داد که حضرت فاطمه (س) را همانطور که باید برای شوهرش آماده کنند. آنها این کار را با خوشحالی و شادی انجام دادند. رسول خدا (ص) عید را فراخواند. حضرت علی (ع) ضیافتی شایسته تدارک دید. هم مهاجران و هم انصار در این جشن با پیامبرشان حضرت محمد (ص) شریک شدند.

و بدین ترتیب زندگی زناشویی حضرت فاطمه الزهرا (س) و امام علی بن ابیطالب (ع) آغاز شد. بنای خانه جدید به پایان رسید و ستون های محکم آن توسط رسول خدا (ص) ثابت شد. او با آنها اساس قانون جدید، زندگی و فلسفه ازدواج و خانواده را تثبیت کرده بود. این نمونه ای بود که برای نسل های آینده دنبال می شد.

زندگی نامه امام علی بن ابیطالب
همسران و فرزندان

زندگی نامه امام علی و همسران و فرزندان

در زندگی نامه امام علی علیه السلام آمده است که ایشان در احترام و توجه به فاطمه زهرا علیهاالسلام در زمان حیات خود به فکر ازدواج دیگری نبود. اما پس از درگذشت او با زنانی از قبایل مختلف در مقاطع مختلف ازدواج کرد و مشکلات متعددی از طریق آنها به وجود آمد.

مشخصات همسران علی و فرزندانشان در این قسمت مقاله آورده شده است:

فاطمه الزهرا (س)

ایشان امام حسن علیه السلام را در پانزدهم رمضان سال 3 هجری به دنیا آورد و امام حسین علیه السلام را در پنجم شعبان سال 4 هجری قمری به دنیا آورد. او دو دختر به دنیا آورد. بزرگتر زینب کبری بود که لقبش عقیله بود. دختر دوم زینب صغری بود که کنیه او ام کلثوم بود. زینب کبری با عبدالله بن جعفر و ام کلثوم با محمد بن جعفر ازدواج کردند.

امامه بنت ابی‌علیه‌السلام

علی (علیه السلام) به وصیت فاطمه زهرا(س) با امامه بنت  ابی علیه السلام ازدواج کرد. او محمد الاوسط را به دنیا آورد که در جبهه کربلا به شهادت رسید.

ام البنین بنت حزام الکلابیه

امیرالمؤمنین (علیه السلام) از برادرش عقیل که در نسب شناسی عرب خبره بود، خواست که بانویی را از هر قبیله ای که به شجاعت استثنایی معروف است انتخاب کند تا پسران دلاوری به دنیا بیاورد.

عقیل به او پیشنهاد کرد که با ام البنین الکلبیه که قبیله اش به خاطر جوانمردی و دلاوری در عربستان شهرت داشت ازدواج کند. علی (ع) با او ازدواج کرد. او چهار پسر به دنیا آورد عباس، عبدالله، عثمان و جعفر. عباس در سال 26 هجری قمری متولد شد و بزرگ‌ترین برادر از چهار برادر بود. سپس عبدالله، عثمان و جعفر به همین ترتیب متولد شدند هر چهار برادر دلاورانه جنگیدند و در نبرد کربلا به دست سپاهیان یزید به شهادت رسیدند.

این مقاله ادامه دارد…

مطالب بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا