رشد و توسعه فردیروانشناسی

روان شناسی رنگ ها در شخصيت شناسی، بازاريابي و دكوراسيون

روانشناسی رنگ ها در سالهای اخبر در حوزه روانشناسی اهمیت زیادی پیدا کرده است چرا که از یک سو علاقه افراد به یک رنگ امری است ناخوداگاه با دلایلی ناشناخته و از طرفی رنگ مورد علاقه می تواند در محیط زندگی افراد اثر گذار باشد. رنگ ها موهبت ها و نعمت هایی کمتر شناخته شده هستند که در بخش های مختلف زندگی اثر گذارند. رنگ ها نقشی مشابه با دارو دارند،  همانگونه که استفاده از آنها تاثیر مثبت در زندگی افراد دارد، تاثیرات منفی هم می تواند از خود بجای گذارد.

برخی از كاربرد هاي روانشناسی رنگ ها در دنیای امروزی عبارتند از :

  • درمان بیماری ها: شناخت تاثیر رنگ ها در بیماری ها، میتواند در کنترل بیماری های مزمن مثل فشار خون، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای عصبی و … تاثیرگذار باشد.
  • تبیلغات و برندینگ: از انجا که رنگ ها اولین جزء بصری می باشند لذا نحوه استفاده از انها برای تبلیغات مختلف مورد تاکید می باشد. نحوه ترکیب رنگ ها، نحوه ارتباط برقرار کردن بین رنگ ها و نگاه مخاطب، نحوه ترکیب رنگ با سایر اجزا بصری همچون شکل، نماد و … مواردی است که می تواند در برندیگ و بازاریابی اثرگذار باشد.
  • طراحی داخلی: با توجه به علاقه افراد به رنگهای مختلف و نقش رنگ ها در زندگی فیزیولوژیکی و روانشناختی انسان ها، طراحان داخلی بر این اساس دکوراسیون منازل و محیط های کاری را طراحی می کنند.

اگر به قانون جذب علاقه مندي، از مقالات ما ديدن كن

میان متنی
متن

 

روانشناسی رنگ ها برای تبلیغات

  • رنگ آبی در روانشناسی رنگ ها

آبی، رنگ دریا و اقیانوس است. این رنگ مورد علاقه افراد احساساتی است. بودن با آبی های عاطفی لذت بخش است. بیش از حد عاشق دیگران می شوند تا جایی که گاهی از حقوق خود گذشت می کنند. رنگ آبی رنگ آرامش است، حس مادرانه را تقویت می کند و حس مردانه را تعدیل. علاقه مندان به این رنگ کار جمعی را بیشتر دوست دارند و قرار گرفتن در شرایط کاری که دوست ندارند، آنها را به شدت غمگین می کند. روانشناسان برای رهایی از استرس، قرار گرفتن در مجاورت این رنگ را پیشنهاد می دهند. طراحان دکوراسیون معمولا برای اتاقهای کوچک از این رنگ استفاده  میکنند تا به واسطه ارامش آن محیط را بزرگتر از ابعاد واقعی نشان دهند.

آبی ها افراد باهوش و برون گرا هستند. آنها وقتی در رنگ آبی محصور می شوند قدرت فکری بالاتری پیدا می کنند. جالب اینکه بسیاری از افراد که قصد لاغری دارند، از رنگ آبی برای کاهش اشتهای خود استفاده می کنند.  برخی معتقدند رنگ آبی، رنگ سرد در روابط دوستی است.

سعی ما در مقاله روانشناسی رنگ ها بر این است که تمامی ویژگی های هر رنگ را به خوبی درک کنید تا بتوانید از این موارد استفاده کنید.

 

  • رنگ سفید

رنگ سفید رنگ صافی و صداقت و تمیزی است. علاقه مندان به رنگ سفید، تمایل دارند در صلح و آرامش زندگی کنند. این دسته، افرادی آرام و ساده به نظر می رسند. . این رنگ به تنهایی در مدت زمان طولانی خالی از ابداع بوده و کسل کننده می شود به همین دلیل در دکوراسیون به همراه سایر رنگها بخصوص رنگهای گرم استفاده می شود. سفید دوستان افراد حساسی هستند که معمولا در برخورد با مسائل با احتیاط رفتار می کنند. علاقه مندان به این رنگ آینده نگر و با هوش هستند. برخی هم باور دارند این رنگ رنگ سردی و انزواست.

 

  • رنگ سبز

روانشناسی رنگها معتقد است، سبز نماد زندگی است. عاشقان این رنگ، دوستداران محیط زیست هستند، معمولا گیاه خوار بوده و از آزردن حیوانات به شدت آزرده خاطر می شوند. رنگ سبز رنگ آرامش و سرسبزی و استقامت است. تاثیر استفاده از این رنگ در مبارزه با بیماریها همچون سکته زیاد بوده و به همین دلیل در بیمارستانها مورد استفاده قرار گرفته است. در مجموع سبزها، افرادی صادق و وفادار هستند. از تاثیرات سبز در سیستم فیزیولوژیکی، اثر آن در هضم غذا و افزایش سوخت و ساز بدن است.  استفاده از آن برای افراد چاق، افراد دارای مشکلات افسردگی و اضطراب شدید پیشنهاد می شود.

 

  • رنگ قرمز

این رنگ که در دسته رنگهای گرم قرار دارد، نشانه عشق و هیجان و تحرک است. افراد علاقه مند به رنگ قرمز، افرادی هیجانی و پرشور هستند و البته گاهی عصبی و پرخاشگر. طرفداران رنگ قرمز، اگر چه عجولند اما قلبی مهربان دارند. بر خلاف باور عموم، رنگ قرمز در کاهش فشار خون تاثیر بالایی دارد. در بازریابی، فروشگاه های عمده معمولا با گذاشتن کالاهایی با رنگ قرمز در پشت ویترین مشتریان را جذب می کنند این موضوع بخصوص در کالاهای خوراکی صدق می کند چرا که تحقیقات روانشناسی نشان می دهد رنگ قرمز اشتها اور است. برخی معتقدند استفاده از رنگ قرمز روی جلد کتاب سبب تحریک دانش آموزان برای مطالعه کتابها می شود.

 

  • رنگ زرد

برخلاف عموم که رنگ زرد را نشانه بیماری و افت انرژی میدانند، این رنگ مظهر جذب و انرژی و شوخ طبعی است. رنگ زردی ها، افرادی پرتحرک و جذاب هستند که به راحتی با بقیه ارتباط برقرار می کنند. رنگ زرد از حساس ترین رنگها برای چشم شناخته شده و نباید زیاد در معرض ان قرار گرفت . این رنگ بر افزایش اعتماد به نفس موثر است و استفاده زیاد از ان می تواند اثر معکوس داشته باشد.

استفاده از این رنگ در دکوراسیون، به واسطه انرژی زیادی که تولید میکند ممکن است سبب واکنش منفی افراد شود. اما در مجموع امروزه جوانان از این رنگ استفاده زیادی می کنند و این می تواند نشانه بازیگوشی و قدرت انرژی این قشر باشد. زرد سبب بیدار کردن احساسات جنس مخالف می شود و این هم یک دلیل توجیهی دیگر جوانان برای عشق به رنگ زرد است.

 

  • رنگ نارنجی

در روانشناسی رنگها، نارنجی رنگ عاطفی و معنوی است، اما کمی کودکانه. نارنجی ها اسوه خلاقیت و ابداع و همچنین سفر هستند. یک پیاده روی در ساحل دریا، یک سفر به دل جنگل و یک گفتگو با حیوانات بی زبان، نارنجی ها را به وجد می آورد. بر عکس آبی ها، اشتهای فوق العاده ای دارند و این رنگ سبب چاقی در بعضی از افراد می شود. رنگ نارنجی در حفظ و تعادل انرژی هم موثر است. نارنجی بدلیل تحریک احساسات و ایجاد انرژی، می تواند علاقه مندان خود را افراد اجتماعی بارآورد. استفاده از این رنگ داغ، برای تبلیغات خوراکی ها خیلی مفید است چرا که اشتها را تحریک می کند. نارنجی یاداور پاییز است حس عاشقانه را قلقلک می دهد و شور به زندگی را افزایش. این رنگ برای علاقه مندان برونگرای خود همچون موتور محرکه ای است که انها را به سمت جلو حرکت می دهد و موانع و محدودیتها را در مقابل چشم انها کم ارزش و کوچک جلوه می دهد. استفاده از نارنجی به تنهایی در دکوراسیون خانه مناسب نیست و بهتر است در ترکیبی از سایر رنگها قرار گیرد چرا که زیاده روی در ان ممکن است حس خودخواهی را تقویت کند. متاسفانه گاهی رنگ نارنجی نماد فقر و نداری است.

 

  • رنگ خاکستری

رنگ خاکستری رنگ تعقل و نشانه بالیدگی فکری و استقلال است. علاقه مندان به این رنگ افرادی هستند یا افرادی به نظر می آیند که زندگی را با همه شرایطش پذیرفته اند و همنشینی با افراد مسن تر از خود را ترجیح می دهند. خاکستریها افرادی معتدل هستن که بین سیاه و سفید آشتی برقرار کرده اند. آنها مثل افراد بالغ برخورد می کنند فقط اهل عمل هستند و هیچ کاری را برای جلب توجه انجام نمی دهند. اگر چه محافظه کارند اما بسیار قابل اعتماد هستند. این رنگ جذاب برای بسیاری از مردم نشانه پیری است و لذا نباید زیاد در ان محصور شد . استفاده زیاد از رنگ خاکستری در دکوراسیون سبب ایجاد بدبینی و انزوا و غم و ناامیدی می شود.

  • رنگ بنفش

بنفش نماد شکوه و هیبت و اصالت است. روانشناسی رنگ ها معتقد است بنفشی ها افرادی با هوش هستند. رنگ بنفش نشانه قدرت استقامت و نظم و انضباط در زندگی است بنابراین علاقه مندان به این رنگ افرادی منظم و با اراده هستند. بنفش ها انسانهایی محترم و دانا هستند و تلاش می کنند بی نظیر و در عین حال بسیار کاریزماتیک باشند. استفاده از این رنگ در عملکرد مناسب سیستم اعصاب بسیار مفید است. طراحان داخلی برای تقویت حس بلندپروازی کودکان از این رنگ باشکوه در دکوراسیون استفاده می کنند.

 

  • رنگ سیاه

بر خلاف برداشت مردم از رنگ مشکی به عنوان رنگ عزا و ناامیدی، مشکی رنگ عشق و امید است. مشکی پوشان، بیش از سایرین احساس زیبایی و خوش اندامی می کنند. رنگ سیاه رنگ فرمانداری و قدرت است اینگونه است که افراد سیاه پوش احساس قدرت و سلطه هم دارند. سیاه نشانی از پختگی را در خود دارد. سیاه دوستان رمز و رازآلودگی را دوست دارند و معمولا محافظه کار هستند. استفاده زیاد از این رنگ شیک و جذاب در طولانی مدت، می تواند احساس منفی همچون افسردگی ایجاد کند. در دکراسیون داخلی به دلیل حس منفی برخی افراد به رنگ مشکی، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

 

  • رنگ صورتی

این رنگ که ته مایه رنگ قرمز است ما را به آرامش دعوت می کند. صورتی رنگ عشق و زنانگی است. صورتی یاداور سرسپردگی به جنس مخالف و یادآور خاطرات شیرین ولنتاین و … است. این رنگ به قدری از لطافت برخوردار است که بسیاری از اسباب بازیهای کودکان و بویژه لباس دخترها به رنگ صورتی تولید می شود. زنان علاقه مند به رنگ صورتی، با دیدن آن هوشیارتر و در عین حال آرامتر می شوند. برخی از مردان معمولا این رنگ را جلف و نامناسب و نشانه نپختگی می دانند و حتی پسربجه ها نیز از این رنگ رضایت ندارند. در عین حال استفاده از صورتی در دکوراسیون داخلی، آرامش را به افراد هدیه می کند.

 

  • رنگ قهوه ای

رنگ قهوه ای رنگ جدیت و پشتکار است. احساس امنیتی فوق العاده به همراه دارد. علاقه مندان به این رنگ قابل اطمینان و مورد اعتماد هستند. زنان و مردان به یک اندازه به این رنگ علاقه نشان می دهند.

قهوه ای می تواند رنگی پیچیده باشد و به همین دلیل در دکوراسیون داخلی با سایر رنگها ترکیب می شود تا متعادل شود. استفاده زیاد از ان کسل کننده است. در بازریابی هم معمولا بدلیل القا حس اعتماد مورد استفاده قرار می گیرد.

قهوه ای ها امانتداران خوبی بوده و معمولا افرادی صبور و با محبت هستند. به دلیل تاثیر این رنگ در اشتها، از جمله رنگهایی است که در تزئینات خوراکی های رستورانی استفاده می شود.

 

روانشناسی رنگها برای برندینگ

  • رنگ فیروزه ای

روانشناسی رنگ ها، رنگ فیروزه ای را نماد صداقت و خلوص مي داند. این رنگ بیشتر مورد علاقه زنان است تا مردان. فیروزه ای ها معمولا افرادی مسئولیت پذیر با قدرت فکری بالا هستند. رنگ فیروزه ای تاثیر فوق العاده ای روی سیستم اعصاب دارد و برای برخی از بیماران و بخصوص افراد دارای اضافه وزن توصیه می شود تا در دکوراسیون منزل و محیط کار از این رنگ استفاده کنند.

 

  • رنگ طلایی

این رنگ با تداعی فلز طلا، نماد دارایی و ثروت و تجملات است. علاقه مندان به رنگ طلایی، عاشق زندگی تجملاتی هستند اما در عین حال روحیات خود را حفظ کرده و بسیار مهربان و خوش قلب هستند. طلائی ها افرادی با اعتماد به نفس بالا بوده که نظر دیگران هم برایشان بااهمیت است. این رنگ اگر چه نشان مقام اول است اما استفاده زیاد از آن می تواند به مرور زمان خستگی را به همراه داشته باشد و استفاده از آن به تنهایی برای دکوراسیون پیشننهاد نمی شود.

 

  • رنگ نقره ای

نقره ای نماد تعقل است. نقره ای ها همچون خاکستریها بر اساس منطق و عقل تصمیم می گیرند نه بر اساس احساسات. دور اندیش هستند و به محض مواجه با مشکلات به عقلشان رجوع می کنند و به همین دلیل از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند. سیلوری های درونگرا، قدرت نبوغ دارند و خلاق و مبدع هستند. بر اساس مطالعات روانشناسی رنگ ها، این رنگ اگر چه در دسته رنگبندی سرد قرار دارد. اما تاثیرات مثبت خارق العاده ای دارد که در درمان برخی از بیماریها بکار برده می شود. البته اگر نقره ای زیاد تیره شود ترسناک می شود و استفاده از ان بدون ترکیب سایر رنگها در دکوراسیون و طراحی های داخلی پیشنهاد نمی شود.

 

  • رنگ زرشکی

این رنگ نماد جایگاه اجتماعی است. زرشکی ها علاقه زیادی به خودنمایی دارند و تلاش می کنند در مرکز توجه قرار گیرند و به همین دلیل اعتماد به نفس بالایی دارند. به دلیل اثرگذاری فوق العاده این رنگ در افزایش سوخت و ساز بدن و همچنین قدرت آن در تقویت میل جنسی، بسیار مورد علاقه افراد است.

در رنگ زرشکی لایه های از عشق و نجابت موج میزند و بسیاری از افرد بخصوص زنان با دیدن آن به وجد می آیند. زرشکی بخاطر این نجاتبش، گاهی در شکل نماد ملی ظاهر میشود و یادآور عرق ملی و جان فدایی برای میهن است. استفاده از این رنگ برای بیماران با فشار خون بالا توصیه می شود.

دکوراسیون زرشکی می تواند فضایی لوکس و باشکوه را نشان دهد و آرامش را به بینندگان خود اهدا کند اما باید بدانیم زیاده روی در آن سبب تحریک احساس خشم می شود، لذا بهتر است در استفاده از این رنگ در طراحی های داخلی احتیاط شود.

 

جمع بندي

روانشناسی رنگ ها در جهان امروز بر اساس شناخت شخصيت انسان ها، به كمك پزشكان و روان درمانگران آمده است تا بخشي از مشكلات اين حوزه را رفع كند. طراحان داخلي نيز بر اساس رنگها، به طراحي دكوراسيون محيط هاي كاري و منازل افراد مي پردازند كه با ايجاد فضاهاي آرام بخش تاثير به سزايي در پيشگيري از برخي بيماري ها و اختلالات رواني دارد. بازرايابي و تبليغات حوزه ديگري است كه به مدد شخصيت شناسي رنگها، روز به روز وسيعتر و كاراتر مي شود.

 

 

 

 

 

مطالب بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا